הדברת עכבישים בבית

לעכבישים מספר תכונות ייחודיות המבדילות אותם מפרוקי רגליים אחרים. גופו של העכביש בנוי משני חלקי גוף עיקריים, האחד כולל את הראש ואת החזה, אשר ממנו יוצאים ארבעה זוגות רגליים, והחלק השני הוא הבטן. לעכבישים אין מחושים, ובקדמת הראש ניתן לראות בבירור שלושה עד ארבעה זוגות עיניים. לרוב העכבישים יש ארס המשמש לקטילת הטרף, בישראל קיימים שני מינים ארסיים לאדם: הששן החום והאלמנה השחורה.

הדברת עכבישים – קורים

אחת התכונות הבולטות של העכבישים היא יכולתם לטוות לעצמם רשתות העשויות קורי משי המשמשים אותם לציד ולתנועה. לעכבישים שיטות ציד מגוונות מאוד. חלקם נוהגים לטוות לעצמם רשת קורים אותה הם משליחים על טרפם, חלקם טווים לעצמם מהקורים רשת המחוברת לענפים או לקירות והם ממתינים על הרשת או בקרבתה בסבלנות לקורבן שייתפס ברשת.

6821_1

הדברת עכבישים

חלקם נוהגים כנוודים הצדים את טרפם ברדיפה או מן המארב. בנוסף משתמשים העכבישים בקורים כדי לעטוף את טרפם. כמו כן עושים העכבישים שימוש יעיל ביותר קורים בשעת סכנה, הם גולשים מהרשת כלפי מטה במהירות כשהם מחוברים לקור המשי שמפיקים העכבישים הוא איכותי ביותר, אך מכיוון שהעכבישים טורפים את בני מינם, לא ניתן לגדל אותם יחד בדומה לזחלים של פרפרי המשי, ולכן לא ניתן לעשות בהם שימוש מסחרי.

הדברת עכבישים ורוחות

עכבישים צעירים עוברים מרחקים גדולים מאוד שעה שהם טווים את הקור לעצם קבוע, וכאשר נושבת רוח, הם נסחפים כמו עפיפונים וכך מגיעים גם לדירות מגורים הממוקמות בקומות גבוהות. הרוח מסייעת לעכביש בעת טוויית הרשת: כאשר העכביש עומד על ענף ומשחרר קור, הקור נישא ברוח ונדבק לענף קרוב, וכך יכול העכביש לעבור מענף לענף ולבנות את רשת הקורים.

כיצד מפריעים העכבישים לאדם

רוב מיני העכבישים המצויים בבתי מגורים אינם מסוכנים לאדם ואינם גורמים נזק לרכוש, אך הקורים הנטווים על הקירות הם מטרד אסתטי. הפתרון הוא כמובן לנקות את הקורים מהקירות. הבעיה באשר לקורי העכביש מתעוררת כאשר העכביש מרגיש במטאטא הנוגע בקורים – הוא בורח מיד וברוב המקרים יטווה קורים חדשים. כעבור מספר ימים יצטבר שוב אבק על הקורים, וניתן יהיה להבחין בהם. על מנת לחסוך לעצמכם את פעולות הניקיון המרובות, כדאי לנסות לפגוע בעכביש עצמו. זאת ניתן לעשות על ידי שימוש באירוסול ביתי, ויש לרסס אותו ישירות על הקורים, ורק אחר כך לנקות את המקום באופן ידני או באמצעות שואב אבק שהעכביש יתקשה לברוח ממנו.

אמהוּת מסורה

העכבישים מטילים ביצים בתוך פקעת עשויה קורי משי, שאותה הם נושאים על בטנם או מצמידים לרשת הציד. כשהביצים בוקעות, מטפסים העכבישים על גב האם, והיא נושאת אותם במשך מספר ימים ומגינה עליהם.

הדברת עכבישים

אמא עכבישה

במקרים אחרים נשארים העכבישים הזעירים על רשת הקורים למשך מספר ימים. בסופו של דבר מתפזרים העכבישים בסביבה, ואם התהליך התרחש בין כותלי הבית יימצאו תמצאו עשרות ואף מאות עכבישים קטנים מסתובבים על הקירות. כמות העכבישים תלך ותקטן עם חלוף הזמן מכיוון שהם מתפזרים בסביבה ובחלק מהמקרים אף טורפים אחד את השני. אם תחליטו למעוך עכביש, אתם עשויים להיות מופתעים כשעשרות עכבישים זעירים יתפזרו בסביבתו. אם דבר זה קרה, כנראה מעכתם אימא שנשאה על גבה עכבישונים זעירים שזה עתה בקעו מפקעת הביצים.

עקיצות עכבישים

בישראל קיימים שני מיני עכבישים שעקיצתם מסוכנת לבני אדם: האלמנה השחורה והששן החום. ניתן לפגוש בהם בשטחים פתוחים, בחצרות, במחסנים, ולעתים גם בתוך בתי מגורים. מרבית הנפגעים מעכבישים אלה נעקצים בשעה שתחבו את ידם מתחת לאבנים, אל תוך שיחים, או למקומות אפלים בבית או במחסן. גם האלמנה השחורה וגם הששן החום עוקצים למטרת התגוננות כמוצא אחרון. עקיצת האלמנה השחורה מורגשת מיד. לעומתה עקיצת הששן החום מתחילה להשפיע רק כעבור מספר שעות. בשני המקרים יש לפנות מיד לטיפול רפואי.

פרוונית

הפרוונית היא עכביש גדול שעיר ומפחיד שאינו מסוכן לאדם. אנשים ברי מזל עשויים לפגוש בפרוונית בחצרות, בעליות גג, ובמחסנים, ו…בתוך הבית. כשהפרוונית מרגישה בסכנה ואין לה דרך נסיגה, היא מבצעת מצג איום שבו היא מרימה את רגליה הקדמיות לכיוון התוקף בצורה מאיימת. מי שינסה לתפוס את הפרוונית בידו עשוי לזכות בנשיכה מכאיבה. הפרוונית אמנם מחדירה רעל בעת הנשיכה, אך הוא אינו מסוכן לאדם אלא רק גורם לכאב. הפרוונית טורפת תיקנים וגורי עכברים, וככלל היא אינה מועילה אך בהחלט אינה מזיקה. אפשר להוציא מהבית פרוונית המופיעה במפתיע בדרך הבאה:

7301_1

פרוונית

יש לשמור על קשר עין רצוף עם הפרוונית. גם אובדן קשר עין למשך מספר שניות עשוי לאפשר לה לחמוק לנקודת מסתור שלא תתגלה לעולם. יש לקחת קערת אוכל מפלסטיק ולכסות באמצעותה את הפרוונית בזהירות ובמהירות. לאחר מכן יש להשחיל בזהירות בין הכלי לרצפה (או לקיר) קרטון דק, ולהפוך את הכלי יחד עם הקרטון. כאשר הפרוונית לכודה בתוך הכלי, מומלץ להוציאה אל מחוץ לבית ולשחררה במקום שהיא יכולה להסתתר. על אף שהפרוונית היא גדולה יחסית, גופה עדין ביותר, ואת כל התהליך יש לבצע בזריזות אך בזהירות שימוש במטאטא כדי לטאטא את הפרוונית החוצה עשוי לגרום למותה.

טיפול נגד עכבישים

אף על פי שהעכבישים נראים פגיעים ביותר, קשה מאוד לבצע נגדם פעולת הדברה שתפתור אתכם מנוכחותם באופן מוחלט, ולעתים קרובות פעולות המניעה כמו התקנת רשתות על חלונות ושאיבת עכבישים בשואב אבק ישיגו תוצאות טובות יותר לאורך זמן מפעולות הדברה. לכן כל עוד ניתן לספור את העכבישים שמטרידים אתכם על שתי כפות הידיים, מומלץ להתמיד בשימוש בשואב האבק ולא לבצע ריסוסים. אם הופיעו בביתכם עשרות עכבישים, הבונים "רשתות ציד" או עשרות או מאות עכבישים קטנים שמסתובבים על הקירות, ניתן לבצע נגדם פעולות הדברה שצריכות לכלול שימוש באמצעי נפח כמו אבוקות עשן או מערפל קר. ריסוס שלא יכלול שימוש באמצעי נפח, בדרך כלל לא יפגע בעכבישים מסתתרים. חשוב לדעת שכל פעולות ההדברה לא יכולות להיות פעולות מניעה, אלא כהדברה נגד העכבישים הקיימים בפועל בזמן הריסוס.