בטיחות בהדברה והרחקת מזיקים

הסכנות הטמונות במלחמה התברואית

הבטיחות היא המרכיב החשוב ביותר בכל פעולת הדברה, והיא מתחלקת למספר נושאים עיקריים:

  1. בטיחות אישית של המדביר.
  2. בטיחות הלקוח, קרי אתם.
  3. בטיחות הסביבה.
  4. בטיחות שלכם כשאתם מבצעים פעולת הדברה.

פרק הבטיחות יעסוק בארבעת הנושאים האלה, אך הוא אינו יכול להחליף את ההיגיון הבריא שצריך להיות לכל אדם המעורב בפועלת הדברה ולהנחיות המחייבות על פי חוק המופיעות בתווית של כל תכשיר הדברה.
הדרך העיקרית שניתן למנוע בה תאונות במהלך פעולת הדברה או אחריה היא למלא אחר כל ההוראות המופיעות על תווית תכשיר ההדברה או להזמין מדביר ולהימנע מביצוע פעולת הדברה בעצמכם.

 

בטיחות אישית של המדביר

בטיחותו האישית של המדביר המבצע בביתכם או בעסק שלכם פעולת הדברה היא באחריותו בעיקר אך אתם יכולים לסייע לו בכמה דרכים.

  1. עליכם לעדכן את המדביר בכל מכשול הנמצא בשטח שמתבצעת בו פעולת ההדברה, כגון מטענים לא יציבים או כבדים על מדפים, בורות או פתחים ברצפה, וכן מדפים בגובה הראש הנמצאים במסלול הליכתו.
  2. אל תציעו למדביר להשתמש בסולמות שלכם או בכל כלי עבודה אחר שלכם שאינו מתאים בדיוק לצרכים של העבודה, ודרשו ממנו להצטייד מבעוד מועד בסולם בגובה מתאים או בכלי העבודה המתאימים.
  3. בררו אם המדביר מצויד בביטוח מתאים לסוג העבודה שהוא מבצע בביתכם.
  4. בנוסף עליכם להתרשם שהמדביר נוקט פעולות בטיחות ומשתמש באמצעי בטיחות המתבקשים מאופי פעולת ההדברה שהוא מבצע.

 

בטיחות אישית שלכם כלקוחות

  1. בררו עם המדביר מהו משך הזמן שצריך להיעדר מהשטח שההדברה מבוצעת בו.
  2. לעולם אל תלוו את המדביר בזמן שהוא מכין את חומרי ההדברה או פורק ציוד מהרכב – זמן זה מועד לתאונות.
  3. לעולם אל תלוו את המדביר במהלך פעולת ההדברה.
  4. בררו עם המדביר איך נראה חומר ההדברה שהוא משתמש בו.
  5. בררו עם המדביר מהן הפעולות שיש לבצע כדי לחזור לשגרה ומהן הנחיות הבטיחות שצריך להקפיד עליהן במהלך החזרה לשגרה: לדוגמה, אם צריך לשטוף את השיש ואם צריך להשתמש בכפפות במהלך השטיפה.
  6. בקשו דגשים מיוחדים לבטיחות ילדים במקום שבוצעה בו פעולת הדברה.
  7. בקשו דגשים מיוחדים לבטיחות חיות מחמד במקום שבוצעה בו פעולת הדברה.
  8. חשבו פעמיים לפני שאתם מבקשים לממש את האחריות שניתנה לכם, מכיוון שיתכן שהדרך היחידה של המדביר לדעתו להצליח בפעולת ההדברה החוזרת היא להעלות את כמות חומרי ההדברה ואת ריכוזם או את היקף השטח המרוסס. שאלו את המדביר במה שונה פעולת ההדברה השנייה מהראשונה.
  9. יש לדרוש מהמדביר מסמך הנקרא אישור ביצוע העבודה בו רשומים סוג הרעל, ריכוזו, ואצוות הייצור של התכשיר ודרכי ההתקשרות עם המדביר. מסמך זה ישמש את הרופא במקרה של הרעלה או חשד להרעלה.
  10. במקרה של הדברת מכרסמים יש לקבל מפה או רשימה של מקומות שבהם פוזר הרעל, בכדי שניתן יהיה לפנות את כל הרעל מהמקום במידת הצורך.
  11. לעולם אל תסכימו שתבוצע במקום העבודה שלכם הדברה על ידי מי שאינו מוסמך על פי חוק לבצע הדברת מזיקים תברואית. בדרך כלל פעולות הדברה מאולתרות אלה מתבצעות על ידי בעל העסק, שמעוניין לחסוך בעלויות, והן מסכנות את העובדים במקום.
  12. בררו אם למדביר יש רישיון הדברה בתוקף ואם הוא מעסיק את עובדיו בהתאם לחוק.

 

בטיחות סביבתית

  1. בטיחות עולה כסף. מדביר שנותן לכם הצעת מחיר זולה עלול לחסוך באמצעי בטיחות, כגון תיבות האכלה או זמן עבודה, שהוא מרכיב קריטי בבטיחות. השוו את הצעת המחיר שקיבלתם להצעות מחיר שלמדבירים אחרים, ושאלו את המדביר איך הוא מתייחס למרכיב הבטיחות הכללית ולבטיחות הסביבתית בהצעת המחיר.
  2. בגמר פעולת ההדברה יש לאסוף מהשטח את כל אמצעי ההדברה והרעלים.
  3. יש לידע את המדביר על כל חיות המחמד או חיות המשק הנמצאות בסביבה ולדרוש ממנו התייחסות בטיחותית אליהם.
  4. יש לשלט את הסביבה שבוצעה בה פעולת ההדברה במודעות אזהרה.
  5. עדכנו בעלי מקצוע אחרים, אורחים, ועובדי ניקיון בנוגע לרעלים או מלכודות הפזורים בשטח.
  6. אם אתם מבצעים פעולת הדברה בעצמכם, תכננו מראש כיצד היא אמורה להסתיים ומה אתם אמורים לעשות על פי חוק עם עודפי חומר ההדברה שהשתמשתם בו.

 

הבטיחות שלכם בביצוע פעולות הדברה

  1. מזיקים רבים עלולים לתקוף כמוצא אחרון, ולגרום לפציעתכם, להעברת מחלות וזיהומים, ולעתים אף להרוג.
  2. אמצעי ההדברה פועלים בעזרת קפיצים, מדחסים של לחץ אוויר, וגזים, ולמרות היותם מסוכנים, ניתן לקנות את חלקם בחנויות ללא צורך ברישיון או בהכשרה כלשהי. לכן הקפידו להצטייד מבעוד מועד בכל אמצעי הבטיחות המופיעים על תווית התכשיר או על מוצר ההדברה.
  3. המוכר בחנות אינו מודע לכל ההיבטים של העבודה עם המוצר שהוא מוכר לכם, והוא רוצה כמובן למכור, אף על פי שבחלק מהמקרים המוצר שהוא מוכר לכם עלול לסכן אתכם.
  4. הוראות הבטיחות שעל התווית תכשיר ההדברה אינם מכסות את כל התסריטים הבטיחותיים שיכולים להתפתח כתוצאה מהשימוש בו, וגרוע מכך חוסר הניסיון המעשי שלכם עשוי להקשות עליכם להבין את המשמעות של ההוראות שכתובות על התווית. קחו זאת בחשבון.
  5. בחלק גדול של המקרים סביבת העבודה משתנה באופן מפתיע, לדוגמה: רוחות שמנשבות באופן פתאומי או משנות כיוון, העשויות לגרום בזמן ריסוס להיסחפות חומרי הדברה למקומות לא רצויים או לסכן את המרסס. רצפה שנרטבה עשויה לגרום להחלקה: בעלי חיים שנפגעים מפעולות ההדברה מתחילים להתרוצץ ועלולים להפחיד אנשים שאינם מנוסים, לדוגמה תיקנים אמריקאים שנפגעים מחומרי הדברה ממשפחת הפריטואידים נוהגים לברוח ולטפס למקומות גבוהים. מכיוון שבזמן הריסוס אתם עומדים קרוב לאזור המרוסס, אתם עלולים לגלות על עצמכם תיקן! כשזה קורה למדביר הוא מנפנף את התיקן באדישות מגופו, אך כשזה יקרה לכם, אתם תופתעו ותגיבו אולי בבהלה, שעלולה להסתיים בהחלקה, במיוחד כשהרצפה לידכם רטובה.
  6. אנשים רבים אינם מודעים לביצוע פעולות ההדברה שלכם ועלולים להיפגע מהן גם תקופה ארוכה אחר כך, מכוון שלכם אין בדרך כלל מודעות אזהרה תקניות המזהירות את הציבור על ביצוע פעולת הדברה במקום.
  7. עצות שמקבלים מחברים ומיועצים שאינם מדבירים מוסמכים עלולות להיות מסוכנות מאוד, מכיוון שגם היועץ וגם השואל אינם יודעים את ההשלכות הכרוכות בנושא.
  8. לרובכם אין מקום לאחסון ציוד ההדברה וחומרי הדברה, והדבר עלול לפגוע באנשים ובילדים אשר יבואו במגע עם החומרים.
  9. לעולם עדיף למלא מרסס פעמיים מאשר להישאר עם עודפי חומר הדברה בגמר הריסוס, לכן תכננו מראש כמה חומר אתם צריכים.
  10. מרסס שלא נמצא בשימוש שוטף עלול להתקלקל, מכיוון שגומיות האטימה שלו מתייבשות ועלולות לגרום לדליפות. לכן יש להפעיל את המרסס עם מים בלבד ולבדוק את תקינותו לפני מילוי חומר ההדברה.
  11. שימוש מוגזם בחומרי הדברה בזמן ריסוס חרקים באירוסול: גורלו של תיקן שרוסס באירוסול למשך שבריר שנייה נחרץ, וככל שתמשיכו לרסס אותו, אתם מסכנים גם את עצמכם. חשוב לדעת שלכל רעל יש פרק זמן של כמה שניות או דקות עד שהוא מנטרל את החרק, ומעבר לחשיפה המינימאלית, אין משמעות לרעל שאתם מרססים על החרק מעבר לכך. מובן שליצרני הרעל יש אינטרס שתצרכו כמה שיותר רעלים, ובדרך כלל הם לא מציינים נתון חשוב זה.
  12. אירוסולים שחומר הדברה בהם הוא מקבוצת הזרחנים האורגניים ומקבוצת הקרבמטים רעילים גם לבעלי דם חם, ולכן מומלץ לשקול את השימוש בהם. השתדלו להשתמש באירוסולים מקבוצת הפריטואידים, שרמת רעילותם לבעלי דם חם נמוכה ביחס לזרחנים האורגניים ולקרבמטים.
  13. רמת הרעילות של רעלים מקבוצת הפריטואידים נמוכה אמנם מרעלים מקבוצת הזרחנים האורגניים אך חסרונם העיקרי של הפירטואידים במקרה של הרעלה הוא שאין חומר אנטידוט המיועד להרעלה זו, והטיפול בנפגעים מהפרמטרינים הוא על פי הסימפטומים.
  14. נושא מכירת הרעלים בארץ נחשב באופן יחסי לפרוץ. רעלים מהתחום הווטרינרי ומהתחום החקלאי אינם מצריכים רישיון בעת רכישתם והם נגישים לכל דורש. במקומות מסוימים ניתן לרכוש אפילו רעלים מתחום התברואה, שנמכרים בניגוד לחוק לאנשים ללא רישיון. רכישה ושימוש ברעלים תברואיים ללא רישיון וברעלים חקלאיים או וטרינריים במטרה לפתור בעיות תברואיות בבתים או בסביבה תעשייתית, על ידי אנשים ללא רישיון הדברה – נחשבים לעבירה חמורה על החוק ולפעולה מסוכנת, שברוב המקרים גם לא תצליח לפתור את הבעיה ותסכן את הציבור, את חיות הבית, ואת הסביבה. עמדו על כך שכל פעולות ההדברה שנעשות בסביבת העבודה שלכם ובביתכם, בחומרי הדברה תברואיים.
  15. לעולם אל תאחסנו ואל תובילו ברכב מרסס הנמצא בלחץ, עקב הסכנה שתכולת המרסס תרוסס ללא בקרה, על ידי אדם אחר שלא מודע לכך שהמרסס נמצא תחת לחץ, או כתוצאה מנפילה או לחץ מקרי שהופעל על המרסס.
  16. בתום פעולת ההדברה קפלו את כל המלכודות ופנו רעלים מהשטח במידת האפשר. השארת רעל או מלכודת דרוכה בשטח הם כמו מוקשים. בסופו של דבר הם יופעלו על חיות או על אנשים חפים מכל פשע.
  17. בישראל קיים חוק הנקרא חוק התווית. חוק זה מחייב את המוכר, את הקונה, ואת המשתמש בכל הנחיות השימוש והבטיחות הכתובות על תווית המוצר. מי שאינו פועל על פי הנחיות, עובר על החוק ומסכן את עצמו, את הציבור ואת הסביבה.
  18. לעולם אל תשתמשו במכלים ובאריזות מזון ריקות לאחסון חומרי הדברה, גם לפרקי זמן קצרים של דקות או שעות. זהו מתכון בטוח לסעודתו האחרונה של קורבן תמים או שלכם.
  19. לעולם אל תשתמשו בחומר הדברה שאינו נמצא באריזתו המקורית, חומרים אלה הניתנים לכם בדרך כלל כמתנה במיכלים שונים עשויים לגרום למספר בעיות:
  • אין לכם הנחיות לשימוש ואתם לא יודעים איך להשתמש בחומר ההדברה והאם הוא מתאים לסביבת העבודה שלכם ולסוג המזיק הקיים במקום
  • במקרה של הרעלה הרופא המטפל לא וידע איזה טיפול לתת לכם.

 

בטיחות בפעולת הדברה כוללת את הסעיפים הבאים:

  • זיהוי המזיק, בחירת חומר ההדברה ושיטת היישום, וביצוע כל ההכנות הנגזרות מפעולת ההדברה, על פי הכתוב בתווית ועל פי ניסיונו של המדביר.
  • קביעת נציג אחראי מטעם המקום, שיפקח על יישום כל נגזרות הבטיחות, הכוללות את ההכנות ואת החזרה לשגרה.
  • קביעת מועד מתאים לביצוע פעולת ההדברה, בהתאם לאופי הפעילות במקום.
  • פרסום הודעות אזהרה לשכנים, לדיירי המקום ולעוברי אורח במידת הצורך.
  • שימוש בכל אמצעי הבטיחות התקניים, הכוללים מיגון נשימתי, ביגוד מתאים וכפפות עמידות לחומרים כימיים.
  • שטיפת המרסס ואחסון חומרי ההדברה במחסן רעלים.

 

חומרי הדברה וטרינריים וחקלאיים

השימוש בחומרי הדברה וטרינריים או חקלאיים בסביבה ביתית הוא מסוכן, מהסיבות הבאות:

  • חומרים אלה לא תוכננו לשימוש בסביבה ביתית ואינם מלווים בהנחיות בטיחות לסביבה זו.
  • הגורם שסיפק לכם את החומרים הללו, מוכר בחנות או חבר, אינו מודע להיבטים הבטיחותיים שצריך ליישם בסביבת הריסוס – ביתכם או מקום עבודתכם, מכיוון שהוא לא מדביר מוסמך, וכאמור אין לחומרים אלה הנחיות בטיחותיות מתאימות, מכיוון שהם פותחו לסביבה שונה.
  • לרוב אינכם מצוידים באמצעים מתאימים ליישום החומר הספציפי שאתם משתמשים בו.
  • אינכם מצוידים באמצעי בטיחות מתאימים, הכוללים מרססים, אמצעי מיגון אישיים, ידע בבטיחות, שילוט אזהרה תקני ומחסן רעלים.