הדברת טרמיטים

טרמיטים

חרק חברתי, בעל גלגול חסר, הפועל מקן שבראשו עומדת מלכה, וניזון מעץ יבש. גודל המושבה של הטרמיטים יכול להגיע עד למאות אלפים.
קצב ההתפשטות וגרימת הנזקים אטי ובשלבים הראשונים פעילותם של הטרמיטים אינה מורגשת.
הטרמיטים גורמים נזקים קשים לרהיטים, למשקופים, למבנים הבנויים מעץ ולניירת.

תכונות כלליות

הטרמיטים הם חרקים חברתיים, החיים בקן שקיימת בו חלוקת תפקידים בין הפרטים השונים. את הקן מקימים מלכה וזכר, שכל תפקידם הוא להטיל ביצים, ומהביצים בוקעים פועלות וחיילים.
הטרמיטים הם חרקים קטנים בצבע בהיר עד לבן, אשר במבט ראשון הם עשויים להיראות כמו נמלים או זחלים לבנים, אך הם ממין שונה לגמרי מהנמלה, וברוב המקרים הם אויבים. הטרמיטים נחשבים לקרובי משפחה של התיקנים.

0981_1

בארץ פועלים הטרמיטים מקן שמיקומו בדרך כלל אינו ידוע, והם חודרים לבתי מגורים בכדי לאכול רהיטים, משקופים, ומוצרי עץ, כגון ספרים, קרטונים, תמונות ותעודות.
הטרמיטים מתרחקים מאור, וכמעט כל פעילותם נעשית מתחת לפני השטח או בתוך העץ עצמו. הם חודרים לתוך בתים צמודי קרקע ולתוך דירות מגורים בקומות גבוהות.
בדרך כלל רק בשלבים מתקדמים של פעילותם בתוך הבית, יתחילו להופיע סימני הנזק הראשונים וסימנים נוספים אשר יעידו על קיומם של הטרמיטים. הסימנים הראשונים הם לרוב נזק לחלקם התחתון של המשקופים העשויים עץ או מחילות בוץ המופיעות על פני השטח.

4639_1

כשהטרמיטים נאלצים לחצות מקומות חשופים בין מקור מזון אחד לאחר, הם בונים מחילה קטנה על פני השטח, העשויה חול, עץ יבש ורוק. מחילות אלה הן מהסימנים הבולטים לפעילותם של הטרמיטים.

8653_1

הסיבה שהטרמיטים בונים לעצמם מכילות מבוץ היא שמעטה גופם (הקוטיקולה) עדין ואינו מגן עליהם מפני אור השמש שבחשיפה ארוכה עשויה לגרום להם להתייבשות ולמוות, כמו כן המחילה מגינה על הטרמיטים מפני נמלים שתוקפות כשהם נעים בשטחים פתוחים.

התרבות והתפשטות

בדומה לנמלים, גם בקן הטרמיטים מתרחשת פעילות הנקראת 'מעוף כלולות', אשר בה, פעם בשנה, זכרים ונקבות פוריים פורחים מהקן בעזרת כנפיהם. במעוף הכלולות מתרחשות שתי תופעות; מאות ולפעמים אלפי טרמיטים מופיעים על פני השטח, צבעם יהיה בדרך כלל חום ועל גבם יהיו כנפיים, בשונה מהטרמיטים הרגילים שהם בדרך כל לבנים וללא כנפיים. כל אחת מהמלכות הצעירות בוחרת בן זוג ופונה לחפש מקום להקים בו קן חדש. אם המלכה נוחתת בסמוך לביתכם, יכול להיות שכעבור כמה שנים תגלו את בנותיה החרוצות מכרסמות את רהיטי הבית או בונות מחילות בוץ על הקירות.

עד לאן מגיעים הטרמיטים

הטרמיטים נפוצים ברוב חלקי הארץ, בסביבה הכפרית והעירונית כאחד. בדרך כלל הם תוקפים בתים צמודי קרקע, אך ניתן לראותם גם בבתים משותפים – בקומות הגבוהות, אפילו בקומה השמינית.

זיהוי ואיתור נגיעות

בדרך כלל פעילותם של הטרמיטים מתבצעת מתחת לפני השטח, ולכן קשה מאוד בשלבים הראשונים של פעילותם להבחין בנזקים או בטרמיטים עצמם. מכיוון שטרמיטים נוהגים לכרסם עץ יבש, רוב הסיכויים שלפני שנראה אותם, נזהה נזקים מוזרים במשקופים או ברהיטים. מאפייני הנזק הם המשקופים המתפוררים בחלקם התחתון, בדיוק בחיבור לרצפה. בשלב הראשון, סביר להניח שהדיוט יחשוד שרטיבות גרמה לעץ להירקב, אך אם אכן מדובר בטרמיטים, בשלב השני ימשיך המשקוף להתפרק במקומות נוספים, וחשדו של בעל הבית יגבר, עד שיום אחד הוא פשוט יבין שמישהו אוכל לו את המשקוף. מובן שסימני הנגיעות יכולים להופיע גם בחלקי משקוף אחרים ולא רק בקו החיבור לרצפה.

1107_1

סימנים לנגיעות יכולים להופיע גם ברהיטים, במוצרי נייר או בקירות גבס.
הסימן המצמרר ביותר של בעיית טרמיטים בבית הוא הופעתם הפתאומית של אלפי טרמיטים מכונפים, המתהלכים על הקירות ועל הרצפה, מתעופפים בחלל הבית, בתופעה שהוזכרה לעיל, הנקראת מעוף כלולות.

חול:

הטרמיטים נוהגים לבנות לעצמם מחילות מחול, רוק ועץ. אם זיהיתם בתוך המשקוף, בפנלים הצמודים למשקוף, או בצמוד לרהיטים – חול בצבע שחור מודבק לעץ או לעצמו, זו בדרך כלל אינדיקציה להימצאותם של טרמיטים.

מחילות:

על מנת לעבור בשטחים פתוחים, הטרמיטים בונים לעצמם מחילות מחול על קירות או על רהיטים.

בדיקה

כדי לבדוק אם אכן מדובר בטרמיטים, יש להצטייד במברג, ובעזרתו לנסות ולדקור את המשקוף. אם מדובר בריקבון כתוצאה מרטיבות, המשקוף יהיה עמיד, והמברג לא יצליח לחדור את המשקוף למעט באזור הריקבון.
אם אכן יש במשקוף טרמיטים, באופן מפתיע יצליח המברג לחדור אל תוך המשקוף בנקודות מסוימות, ותגלו שבחלקים מהמשקוף נשאר רק צבע ומתחתיו יש מחילות. אם איתרתם משקוף נגוע בטרמיטים, עליכם לבדוק את יתר המשקופים והרהיטים בבית במטרה לאתר מוקדי נגיעות נוספים.

הטיפול

הטיפול בטרמיטים הוא אחד הנושאים הבעייתיים ביותר בתחום ההדברה, מכיוון שכאשר מאתרים בית נגוע בטרמיטים, בדרך כלל רואים רק את קצה הקרחון. מטרת הטיפול בטרמיטים היא לפגוע בקן עצמו, אך למרבה הצער איננו יודעים היכן הוא נמצא, וכל מה שאנו רואים זה משקופים ורהיטים מכורסמים ומחילות נטושות, או לכל היותר שניים שלושה טרמיטים שהצלחנו להוציא מהמחילה לפני שהספיקו לברוח. אבל אף אחד אינו יודע לומר היכן הקן. ידוע שטרמיטים יכולים לבנות קנים בעומק של עד חמישה מטרים בעומק האדמה או לחלופין בחול שמתחת למרצפות. לכן כל ריסוס מקומי לתוך המשקוף יכול לכל היותר להרוג את כל הטרמיטים שהיו במשקוף אך קן הטרמיטים יכול לכלול מאות אלפי טרמיטים, ולכן כמובן אין שום משמעות לריסוס מקומי נגד הטרמיטים הנמצאים במשקוף או ברהיט.
אז מה בכל זאת עושים?
יורים לכל הכיוונים! טיפול נגד טרמיטים יתבצע בשיטה הבאה:
בתוך הבית: קידוח כל חצי מטר בממוצע בין הרצפה לפנל על מנת להחדיר בלחץ חומר לתוך החול שמתחת למרצפות. מכיוון שאיננו יודעים היכן נמצא הקן, יש לבצע קידוחים לכל אורך הפנלים בבית. דגש מיוחד צריך לשים בנקודות החיבור של משקופי עץ לרצפה, בין אם הם נגועים בטרמיטים או לא. כמו כן יש לבצע קידוחים בכל נקודה שיצאו בה הטרמיטים מהקירות ומהרצפה.
מחוץ לבית: קידוח חורים בקוטר של 10 סנטימטרים מסביב לכל הבית במרחק של חצי מטר בממוצע, בעזרת מקדח אדמה, והצפת החורים בזרחן אורגני. החורים צריכים להיות בחיבור בין הקיר החיצוני לאדמה. הצפת החורים בזרחן אורגני יוצרת חיץ של זרחן אורגני המקיף את הבית ומונע מהטרמיטים לעבור אותו.
סך הכול, בבית פרטי בין 2–3 קומות, המדביר יכול להחדיר עשרות ליטרים של חומר הדברה, וכל זה מתוך תקווה שחלק מהחומר יפגע בקן, יהרוג את המלכה, וישמיד את הקן, או שימנע מהם להסתובב בסביבה המטופלת.

פעולות מניעה

באזורים שידוע כי קיימת בהם בעיית טרמיטים, ניתן להשתמש מראש במשקופים ממתכת לדלתות חיצוניות ופנימיות של הבית. בבתים שידוע שהייתה בהם בעיית טרמיטים בעבר או בהווה, יש להזיז רהיטים מעץ אחת לשלושה חודשים על מנת לאתר פעילות של טרמיטים בתוך הרהיטים. יש להרחיק פסולת עץ מהחצר. בזמן בניית הבית, לפני הריצוף, ניתן לרסס את החול בחומר הדברה מיקרו קפסולרי על מנת להרוג טרמיטים אם הם קיימים בחול, או כטיפול מניעה. ריסוס זה יכול למנוע פעילות טרמיטים במשך שנים ארוכות.

הגנה על רהיטים

על מנת להקטין את נזקי הטרמיטים בדירות שהיו נגועות בעבר או בהווה, יש להניח את רגלי הרהיטים העשויים מעץ במרכז המרצפת ולא על החריצים בין האריחים. אם לא תעשו כן, כאשר תתפתח נגיעות חדשה, הטרמיטים יאתרו את הרהיט, יחדרו לתוכו ישירות דרך החריץ שבין האריחים, ולא ישאירו אחריהם שום סימן. עד שלא ייווצר נזק משמעותי ברהיט, לא תרגישו בפעילותם של הטרמיטים. אם אינכם יכולים למקם את כל רגלי הרהיט במרכזי האריחים, תוכלו להשתמש בפלטות דקות של פח אשר יחצצו בין רגלי הרהיט לרצפה. כאשר רגלי הרהיט ממוקמות במרכזי האריחים או על גבי פלטות פח דקות, נאלצים הטרמיטים לבנות לעצמם מחילת בוץ בין הנקודה הקרובה ביותר אשר ממנה הם יוצאים מבין המרצפות, לבין רגלי הרהיט. מחילות אלה קלות מאוד לאיתור והן יכולות לשמש אינדיקציה חשובה לכך שצריך לבצע טיפול נוסף נגד הטרמיטים.
כמו כן, יש להרחיק רהיטים כמו ארונות קיר או שידות למרחק של כמה סנטימטרים מהקיר על מנת שניתן יהיה לבדוק בעזרת פנס מה קורה מאחורי הארון.

טיפול במשקופים עצמם

כמו בפעילות של מזיקים אחרים, גם כשמדובר בטרמיטים היקף הנזק תלוי ברוב המקרים בכמה זמן עבר עד שבעל הבית גילה את הנגיעות. גילוי מוקדם יכול להציל את רוב המשקופים, אך גילוי מאוחר יכול להשאיר אותם עם מעטפת הצבע בלבד. ברוב המקרים הטרמיטים מתגלים לאחר שלמשקופים נגרם נזק משמעותי, לעתים עד כדי כך שבחלק מהמשקוף נשאר רק הצבע ובמשקוף נוצרו מחילות רבות. אם המשקוף לא נאכל לגמרי והוא מצליח למלא את ייעודו ולהחזיק את הדלת, ניתן לבצע בו את הטיפולים הבאים:
קידוח חורים בחלקו העליון של המשקוף והזרקת חומר הדברה אל תוך החורים. בחלק מהחורים תגלו שיש זרימה של חומר ההדברה מחלקו העליון עד חלקו התחתון של המשקוף. הדבר מעיד על כך שפגעתם במקרה באחת ממחילות הטרמיטים שבתוך המשקוף. הקידוח צריך להתבצע לאורך כל המשקוף בחלקים העליונים והתחתונים. כל עוד המשקוף מסוגל להחזיק את הדלת, אין צורך להחליפו וניתן לבצע טיפול אסתטי של איטום כל החלקים שכורסמו בעזרת שפכטל וצבע. אם הוחלט להחליף את המשקוף, מומלץ לבצע במשקוף החדש טיפול מונע נגד חרקי עץ לפני התקנתו עם חומצה בורית או להשתמש במשקופים שעברו אמפרגנציה

מה עושים אחרי הטיפול?

מכיוון שהטיפול נגד טרמיטים מתבצע בתנאים של "גישוש באפלה", בסוף הטיפול לא תוכלו להיות בטוחים שאכן קן הטרמיטים הושמד. לכן מומלץ לבצע בכל המשקופים ורהיטי העץ בבית ובחצר ביקורת אחת לכמה חודשים במטרה לגלות תחילתה של נגיעות חדשה. כאמור הביקורת צריכה לכלול לחיצות בעזרת מברג על כל המשקופים במטרה לגלות מחילות חדשות. אם גיליתם מחילה חדשה, יש לנהל אחריה מעקב ולבדוק אם המחילה פעילה או שמדובר במחילה ישנה, בדרך כלל מחילות פעילות שנהרסו יתוקנו על ידי הטרמיטים כעבור כמה ימים ואז כנראה שיש לחזור על הטיפול או לפחות על חלקו. אם המחילה לא תוקנה כנראה שהיא נוצרה בעבר ורק עכשיו גיליתם אותה.

אירוסולים נגד טרמיטים

אם איתרתם נגיעות של טרמיטים בתוך משקוף או רהיט, אתם עלולים להיות מופתעים מאוד, ולבצע פעולה מיותרת ומתסכלת, והיא להשתמש באירוסול ביתי נגדם. הריסוס יגרום למותם של כמה טרמיטים לכל היותר מתוך קן שבמקרה הגרוע עלול למנות מאות אלפי טרמיטים. בחלק מהמקרים הריסוס גורם לטרמיטים לצאת לפני השטח, מכיוון שכמו כל החרקים שנחשפים לחומרי הדברה ממשפחת הפרמטרינים, גם הטרמיטים נוהגים לברוח ולעלות למקומות גבוהים בעקבות הגירוי במערכת העצבים שגורם להם הפרמטרין. לכן תחושת הסיפוק הרגעית שלכם ממותם של עשרות הטרמיטים עלולה להתחלף במהרה בחוסר אונים, שעה שמאות טרמיטים יתחילו לצאת מהמשקוף ולהסתובב בביתכם.

מתי כן להשתמש באירוסול נגד טרמיטים

אם באופן מפתיע אתם מתחילים לראות מאות או אלפי טרמיטים בעלי כנפיים, הרי אתם עדים למעוף כלולות המתרחש למרבה הצער בתוך ביתכם. במקרה זה כל טרמיט מכונף שתהרגו יקטין את הסיכוי שבביתכם ייבנה קן נוסף של טרמיטים. מעוף הכלולות יכול להיות האינדיקציה הראשונה לפעולתם של טרמיטים בתוך ביתכם, או אם כבר ביצעתם טיפול נגד טרמיטים בעבר, יהיה מעוף הכלולות עדות לכך שהטיפול לא הצליח ועליכם לחזור עליו.

 

אם נתקלתם בטרמיטים מכונפים בודדים בתוך ביתכם, ייתכן שמעוף הכלולות התרחש מחוץ לביתכם. מומלץ במקרה זה לסגור את חלונות הבית ולנסות לאתר מלכות אשר חדרו לתוכו. אם מצאתם רק כנפיים, דעו שאולי איחרתם את המועד, ובביתכם מתחיל להיבנות "בשעה טובה" קן טרמיטים חדש בישראל. פעולת המניעה העיקרית שאפשר לבצע נגד מלכות טרמיטים מעופפות היא התקנת רשתות נגד חרקים על החלונות.

קירות גבס

קירות גבס מאפשרים לטרמיטים לנוע בתוכם ולבנות בהם קנים. כמו כן הטרמיטים נוהגים לאכול את חלקי הקרטון שקיר הגבס נבנה מהם.

החרק הסמוי

לא פעם אני נתקל בבעלי בתים שנחרדים מעצם המחשבה כי ביתם מכורסם על ידי מאות אלפי חרקים הנעים מתחת לפני השטח. בחלק מהמקרים תגובתם של בעלי בתים היא "אני עוזב את הבית!" חשוב לציין כי על אף שנזקי הטרמיטים עשויים להגיע לאלפי שקלים, כדאי לזכור שקצב פעולתם איטי, ולאחר טיפול יסודי, אם תבצעו פעולות מניעה וביקורות אחת לשלושה חודשים על כל רהיטי העץ, המשקופים והספריות – תוכלו לגלות מוקדי נגיעות בזמן, להגיב ולמנוע נזקים. לכן מומלץ למתן את התגובות, ולא למהר לעזוב את הבית.

אחריות

מכיוון שטרם הומצאה בארץ או בעולם שיטה לאיתור קני טרמיטים, רוב הטיפולים הם סוג של ירייה באפלה כאמור, ברוב המקרים הקן אינו מושמד, וכפי הנראה הטרמיטים פשוט נמנעים מלהיכנס לאזור המטופל. לכן האחריות שתקבלו מהמדביר תלויה בכמה הוא סומך על עצמו ועל מזלו. מדביר אשר יסרב לתת אחריות או ייתן אחריות מוגבלת בזמן, הוא בהחלט מדביר שיודע על מה הוא מדבר. ואילו מדביר אשר ייתן אחריות של מספר שנים, ייתן אותה מתוך שיקולים של תחרות מסחרית ולאו דווקא מתוך יעילות גדולה יותר בטיפול מזו של מתחריו.

בטיחות

הטיפול נגד טרמיטים מצריך הרבה ידע, ניסיון וציוד מגוון. גם אם יש לכם גישה לחומרי הדברה, אל תתפתו לבצע את הטיפול, מכיוון שמדובר בשימוש בעשרות ליטרים של חומר ובציוד רב.
בזמן הטיפול ניתן להיות לצד המדביר בשלב הקידוחים, אך יש להימנע מלהיות בקרבתו בשלב הזרקת החומר.

נזקים למבנה

הטיפול נגד טרמיטים כרוך בקידוח חורים ברצפת הבית ולעתים גם בקירות ובאדמה מסביב לו. כתוצאה מהקידוח עשויים להיפגע מערכות אינסטלציה או חשמל הטמונות ברצפה, ולכן יש להצטייד במפה של כל התשתיות הנמצאות מתחת לרצפה, ולסמן אותן למדביר על מנת להימנע ככל הניתן מגרימת נזקים למערכות אלה. לפני תחילת הקידוחים יש לוודא שאתם יודעים היכן נמצא הברז הראשי של מערכת המים ושהוא תקין למקרה של פיצוץ צינור מים בתוך הדירה.

הטרמיטים בארץ והאפשרויות הבלתי מוגבלות

בארצות הברית גורמים הטרמיטים מדי שנה נזקים בהיקף של מיליארדי דולרים לבתים פרטיים ולמבני ציבור, מאחר שחלק גדול מהמבנים עשויים עץ. כתוצאה מכך נהוג בארצות הברית לבטח את המבנים נגד נזקי הטרמיטים. על מנת לבטח את המבנה, חייב הדייר לקבל אישור ממדביר מומחה לגבי רמת הנגיעות של המבנה, ולהיכנס למסגרת של טיפולים מונעים שוטפים. אחד הטיפולים המקובלים בארצות הברית נגד טרמיטים הוא טיפול באמצעות תחנות ניטור המוחדרות לאדמה סביב המבנה כל מטר, המכילות עץ כפיתיון. תחנות אלה נבדקות אחת לחודש על ידי מדביר, ואם מתגלה כי אחד מפיתיונות העץ נאכל על ידי טרמיטים, הוא מוחלף בפיתיון עץ המורעל ב-IGR .

 

המלכה, המקבלת מזון מהפועלות החרוצות שלה, מקבלת מנת IGR, ומאבדת את יכולת ההתרבות שלה; בתוך כמה שבועות כל הפועלות מתות מזקנה, ומאחר שלא בוקעות פועלות חדשות, הקן מחוסל.
טיפול זה אינו מקובל עדיין בישראל, כנראה מהסיבה שהנזקים הנגרמים בארץ על ידי הטרמיטים מעטים באופן יחסי, והטיפול מחייב ביצוע ביקורות שוטפות אחת לחודש, שעלותן רבה בחישוב שנתי.

אם הדוד סם עושה, גם אנחנו נעשה – טרמיטים והרשות העירונית

בארץ ישראל קיימת נגיעות טרמיטים מסיבית לאורך מישור החוף ובמקומות נוספים, ובכל שנה נפגעים מהם אלפי בתים. קיימות בארץ רשויות עירוניות המתנות קבלת טופס 4 בביצוע ביקורת/טיפול נגד טרמיטים על ידי מדביר מוסמך. דרישה זו אינה נותנת מענה לבעיית הטרמיטים בשום אופן, ותרומתה היחידה היא הכסף הקל שמרוויחים המדבירים בהנפקת האישור חסר המשמעות לעירייה. הדרך לבצע פעולות מניעה אפקטיביות נגד טרמיטים בשיטת הבנייה המקובלת בישראל, היא להתנות שימוש בעץ שעבר טיפול מניעה נגד מזיקי עץ או להימנע מלכתחילה לשלב עץ בבנייה, ולהשתמש תחתו במשקופים ובריהוט ממתכת. בכל מקרה, להנפקת הטופס על ידי המדביר אין כל קשר לבעיות הטרמיטים שעשויות להתרחש במבנה כעבור כמה שנים. ייתכן שדרישה זו נובעת מהרצון לחקות את ההתנהלות של הרשויות האמריקאיות השונות ביחס לבעיות הטרמיטים הקשות הקיימות בארצות הברית.

חומצה בורית

הטיפול בחומצה בורית נעשה כטיפול מניעה לעץ וכטיפול בעץ נגוע, והוא אפקטיבי מאוד. הטיפול מתבצע על ידי מריחת החומצה על העץ, אשר נספגת בו והופכת אותו לרעיל. טיפול זה מגיע ליעילות מקסימלית כאשר הוא נעשה בעץ לא צבוע, מאחר שהחומצה צריכה להיספג בעץ. הטרמיטים נמנעים מלאכול עץ המטופל בחומצה הבורית, אך טיפול זה אינו מונע מהטרמיטים לפעול בתוך הבית נגד ריהוט עץ שלא טופל בחומצה.