הרחקת עטלפים

ינשוף

עטלפים (Chiroptera)

העטלפים הם יונקים מעופפים. בארץ קיימים למעלה משלושים מיני עטלפים המוכרים בספרות המדעית. כל מני העטלפים ניזונים מחרקים ותרומתם לאדם גדולה ורק אחד ממיני העטלפים ניזון מפירות.

3086_1

תכונות אופייניות בולטות:

העטלפים הם חיות בר מוגנות, ואסור לפגוע בהם או בבתי הגידול שלהם, מכיוון שחלקם נמצא בסכנת הכחדה. כל מיני העטלפים החיים בארץ פועלים בשעות הלילה: בשעות היום הם מתרכזים במושבות במקומות חשוכים, בדרך כלל במערות, במבנים נטושים, בחניונים תת קרקעיים, בעליות גג או על עצים.

0335_1

תרומתם של כל סוגי העטלפים לסביבה רבה, והתועלת שהם מסבים גדולה בהרבה מן הנזק הנגרם מהם. העטלפים אוכלי החרקים משמשים כמדבירים טבעיים, ועטלפי הפירות משמשים כמפיצי זרעי עצים, והם תורמים רבות להפצת עצי פרי ברחבי הארץ.

מידע כללי על עטלפים

  • בעולם כולו קיימים כ- 1000 מינים של עטלפים.
  • העטלף הקטן ביותר שוקל 1.5 גרם.
  • מוטת כנפיו של העטלף הגדול ביותר בעולם היא מעל מטר וחצי.
  • בעולם ישנם שלושה מיני עטלפים מוצצי דם, הפעילים בדרום אמריקה.
  • העטלפים מנווטים את דרכם בעזרת גלי קול שפעולתם דומה לפעולת רדאר.
  • אין לעטלפים נטייה להסתבך בשערותיו של האדם או לפגוע בו בשום צורה אחרת.
  • עטלפים נושכים רק כדי להתגונן, ולכן עדיף להימנע מלהחזיק אותם בידיים חשופות.

אם זיהיתם עץ המושך אליו עטלפי פרי, צפויה לכם הצגה מרתקת אם כי קצת מלכלכת.

העברת מחלות

העטלפים המוכרים בארץ אינם מעבירים מחלות לאדם.

נזק סביבתי

למרות תרומתם הרבה של העטלפים לאדם ולטבע, הם "זוכים" ליחס עוין ולפגיעה מתמדת בהם ובבתי הגידול שלהם, בעיקר בשל בורוּת ואמונות תפלות. עם זאת בהחלט ישנם מצבים שבהם העטלפים גורמים לנזקים הבאים:

  • עטלפי פירות עשויים לפגוע בפירות בשלים הגדלים על עצי פרי בגינות ובאזורי גידול חקלאיים.2708_1
  • מושבות של עטלפים ממינים שונים המתמקמות בגגות רעפים או בסמוך למגורים עשויות להוות מפגע של רעש וריח לא נעים.
  • למרות שאין אמת באף אחת מהאמונות הקשורות בעטלפים, גם לא באמונה שהעטלפים מסתבכים בשערות הראש, הם מעוררים פחד בקרב אנשים מסוימים.
  • עטלפים שמאתרים עצי פרי עשויים ליצור לכלוך רב על קירות בתים ומכוניות בסביבת העץ עם הפרשותיהם. [תמונה לא תקינה באתר הישן]

האם מומלץ לטפל בעטלפים לבד?

חשוב לזכור כי אין לבצע טיפול מכל סוג שהוא נגד עטלפים עצמם. כמו כן, חל איסור על פגיעה בבית הגידול שלהם ללא אישור של גורמים מוסמכים מרשות שמורות הטבע, וזאת מכיוון שהעטלפים הם חיות בר מוגנות.
ניתן לקבל ייעוץ מרשות שמורות הטבע באשר למה שאפשר לעשות נגד מושבות עטלפים שהתמקמו בתוך מבנים.

סביבה ופעולות מניעה

  1. ההגנה היעילה ביותר על עצי הפרי היא מתיחת רשת על העץ. הרשת צריכה להיות מתוחה מעל לעץ ולא רק מונחת עליו. כאשר הרשת מונחת על העץ, העטלף יכול לנחות עליה ולאכול את הפרי דרך הרשת. כמו כן, הרשת צריכה להגיע עד גזע העץ ולהיקשר אליו. פתרון זה מונע גם את בעיית ההפרשות המלכלכות קירות של מבנים הסמוכים לעץ. אם מדובר בעץ גדול או בשדרות עצי פרי שלא ניתן לכסות ברשת, אפשר לבצע לעץ טיפול הורמונלי אשר יגרום לנשירת הפרי. הטיפול צריך להיעשות על ידי אגרונום מנוסה.
  2. קיימת תאוריה הטוענת שפרוז'קטורים המאירים על העץ עשויים להרחיק את העטלפים. התאוריה לא הוכחה, והראיה לכך היא שעשרות עטלפי פרי מעופפים בסביבה העירונית לאור פנסי הרחוב.
  3. קיימים מתקנים שונים המפיקים צלילים בתדרים המפריעים לעטלפים (הרחקת עטלפים אולטראסוני), האמורים להרחיק אותם. יעילותם של מכשירים אלו לא הוכחה, ולפני שרוכשים מכשיר כזה, מומלץ לוודא כי ניתן לקבל החזר כספי אם המכשיר יימצא לא יעיל.